Kupovinom velikih količina voća, povrća i drugih namirnica sa kraćim rokom trajanja, dešava se da se pokvare i moraju da se odbace. Mnoge kompanije organizuju kampanje za smanjenje rasipanja hrane nudeći proizvode sa kratkim rokom trajanja po sniženim cenama.

Svest potrošača o roku trajanja i razlikama između „najbolje do” i „potrošiti do” veoma su važni kada je u pitanju odgovorna potrošnja.

Na sajtu Evropske komisije se objavljuju vesti vezane za rasipanje hrane, kao i smernice kako da prestanete da rasipate hranu. Prema podacima Evropske komisije, svake godine se izgubi ili rasipa oko 1/3 svetske proizvodnje hrane, što iznosi 1,3 milijarde tona. Otpad je uključen u ceo lanac snabdevanja od poljoprivrede do krajnje domaće potrošnje. U proseku, jedna osoba baci 173 kilograma hrane, a u proizvodnji i odlaganju hrane emituje se 170 milijardi tona ugljen-dioksida. Evropska unija generiše 88 miliona tona otpada od hrane svake godine, pri čemu većinu otpada hrane proizvode kratkotrajni proizvodi kao što su voće i povrće.

Danska je napravila najveće iskorake u borbi protiv rasipanja hrane u EU. Za samo pet godina, zemlja je uspela da smanji bacanje hrane za 25%. Kreatori mobilne aplikacije „Previše dobro za bacanje“, koja pomaže potrošačima da kupe u prodavnicama i restoranima raznovrsnu hranu po sniženim cenama – hleb, peciva, posuđe. Francuska je donela poseban zakon protiv bacanja hrane. U Velikoj Britaniji je napravljena posebna aplikacija koja ima za cilj da ograniči bacanje hrane – To Good To Go. U svom članku pod naslovom „Sačuvajmo hranu od smeća. Svako može da doprinese“, navodi Dojče vele primere oporabe otpada, kao i prevencije rasipanja hrane u nizu evropskih zemalja.

U Bugarskoj, dobar primer za smanjenje rasipanja hrane je Bugarska banka hrane. Osigurava da višak i odgovarajuća hrana postane resurs za različite socijalne programe za pomoć ljudima u nevolji. Takođe je i prvi operater banke hrane registrovan u zemlji i pouzdan je partner prehrambenih kompanija u njihovim naporima da smanje bacanje hrane. Svake nedelje hrana koju obezbeđuje Bugarska banka hrane za različite programe stigne do preko 8.000 ljudi, a godišnje hranom koju obezbeđuje fondacija pomaže preko 20.000 ljudi.