Prema podacima iz istraživanja procenat nezaposlenih mladih osoba iznosi oko 20% od ukupnog nezaposlenog stanovništva. Najveći broj mladih kao jedan od osnovnih razloga za samozapošljavanje navodi da nisu mogli da pronađu posao za platu, a novac za započinjanje sopstvenog posla su dobili od porodice ili prijatelja. Pored analize preduzetništva mladih, istraživanje sadrži i preporuke za unapređenje politika za razvoj preduzetništva.

Postoji veliki broj različitih definicija šta je uopšte preduzetništvo i koliko je ono važno za mlade. Polazimo od nekoliko definicija međunarodnih organizacija i institucija koje u svojim dokumentima i/ili
politikama definišu preduzetništvo, preduzetništvo mladih i značaj koji ono ima na tržište rada i razvoj mladih .Međunarodna organizacija rada u svojim preporukama i predlozima javnih politika poseban naglasak stavlja na važnost razvijanja preduzetništva kod mladih. Pretpostavlja se da, bez obzira na sve napore za stvaranje radnih mesta za mlade i raznih strategija za povećanje zaposlenosti mladih, preduzetništvo se mora sve više prihvatati kao važna i korisna alternativa za stvaranje prihoda kod mladih. Preduzetništvo i samozapošljavanje mogu biti izvor novih radnih mesta u razvijenim zemljama, ali i prilika za poboljšavanje životnog standarda za mlade u zemljama u razvoju. Preduzetništvo predstavlja stazu ili put za

Da li znate da u Srbiji postoji program Nacionalne službe za zapošljavanje koji dodeljuje subvenciju za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba) i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva?

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 250.000,00 dinara, odnosno 270.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos. To je odlična prilika za mlade koji su prepoznali da ne žele da budu u sistemima kompanija niti poslodavaca, već imaju mogućnost da otvore svoju firmu i naprave okruženje kakvo oni žele. Pored ovih subvencija postoje grantovi gradova, u zavisnosti odakle doazite, imate mogućnost da na sajtu grada vidite da li postoji dodela. Za početak ovo je odlična prilika, iako nije veliki iznos, budite svesni da retko ko želi da finansira novootvorene firme, pogotovo ako pričamo o početnim kreditima.

Ukupan broj zaposlenih u 2019. godini iznosio je 2.173.135, što u odnosu na 2018. godinu predstavlja povećanje od 2,0%. Zaposlenih u pravnim licima bilo je 1.723.828, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 2,1%. Preduzetnika i zaposlenih kod njih, kao i lica koja samostalno obavljaju delatnost, bilo je 377.439, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 3,6%. Registrovanih individualnih poljoprivrednika bilo je 71.868, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja smanjenje od 8,5%.28

Jedna od posebnih zanimljivosti jeste da u poslovnom sektoru na rukovodećim položajima i u ulozi vlasnika/vlasnica i osnivača/osnivačica malih i srednjih preduzeća i dalje su najčešće muškarci (77,9%). Žene su najčešće vlasnice radnji (34,3%) i srednjih privrednih društava (22,1%). Iz tog razloga na nivou Republike Srbije donet je Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva za 2019. godinu (2019) koji se danas korsiti i povećava svest o važnosti ženskog preduzetništva i poveća informisanost javnosti o merama koje sprovodi Vlada Republike Srbije. Cilj je „ostvarivanje značajnije uloge žena preduzetnica na tržištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje većeg broja ljudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda”. Mlade žene koje su preduzetnice su posebna kategorija koja treba da bude istaknuta u društvu.

Budite otvoreni za nova saznanja i učenja kroz lični razvoj i možda se vidimo na nekim od treninga, gde ćemo razvijati veštine preduzetništva i na taj način započeti nove mogućnosti da Srbija ima više mladih koji su spremni da preuzmu inicijativu. Preduzetništvo je odličan put za lični razvoj i da radite ono što volite, pogotovo ako volite slobodu i ako ste kreaticni. U ostalom dovoljno je da imate smelosti, 18 godina i ideju i svet je tvoj.