Organizacija Ujedninjenih nacija za hranu i poljoprivredu svake godine 16. oktobra obeležava Svetski dan hrane. To je ujedno i dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine.  Kampanja Svetski dan hrane 16. oktobar – Oktobar mesec pravilne hrane realizuje se na teritiriji Republike Srbije, a mnogobrojne predškolske ustanove, škole, deca predškolskog i školskog uzdrasta i njihovi roditelji, vaspitači, nastavnici, profesori, zdravstveni radnici i saradnici dali su veliki doprinos dosadnašnjih kampanja. A kada pričamo o hrani jako je važno da razmemo da je danas fokus na zdravoj hrani. Jer ono što je ključno kod mladih da znaju, jeste da i zdrava hrana može da bude ukusna. 

Zašto je važno vama da jedete zdravo?

Ako želite popraviti svet, popravite prvo sebe. Pođite od ishrane. Nutritivno vredna hrana u pravo vreme u pravoj količini je suština. Jedna od posledica su bolesti, kao vodeća bolest uzrokovana stresom i nezdravom ishranom je dijabetes.

U našoj zemlji šećerna bolest je peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima. Približno polovina obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip dva dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti. Jasno nam je da je dijabetes jedan od vodećeg problema 

Naravno, promenom životnih navika, maksimalno doprinosimo vidljivosti boljih efekata. Da budemo iskreni u potpunosti sa vama, ništa nije moguće da se ostvari na ‘’brzaka’’ zato isktrajnost i disciplina mogu dovesti do boljeg zdravlja, vitalnost, pa čak i veće produktivnosti i energije u toku dana. 

Promenom ishrane se mnogo toga menja kod nas, pre svega jer je efekat dugotrajan, treba biti disciplinovan. Naravno da neće biti vidljiv odmah rezultat i zto ne treba da vas obeshrabri da nastavite dalje sa svojom zdravom ishranom, jer ako posustanete tu je ubrzo jo-jo efektat. Niko ne kaže da ne smete pojesti svoju omljenu tortu, kao ni jelo koje je možda iz kategorije nezdrave hrane, samo ideja jeste da kompromisi su dozvoljeni ako ih nadomestite ubrzo povratkom i fizičkoj aktivnosti. Nismo roboti, ali isto tako zato što nismo treba da budemo svesni da jedemo ono što prija našem telu. Pa zaboga telo naše je hram i ne možemo pobeći iz sopstvene kože, zato pratite šta vam prija, da li posle neke hrane vam pada ekergija i samo bi da spavate ili bi da šetate i osećate lakoću da možete nastaviti produktivno dan.

I za kraj bitno je pratiti obroke i imati kontinuitet. 

4 do 5 obroka na dan (doručak, ručak, večera + 1 do 2 užine), uvek u isto vreme u adekvatnoj količini, bez industrijski prerađene hrane, korišćenjem pravilne načine pripreme namirnica (bez pohovanja, zaprški, prženja u dubokim masnoćama), povrće, voće, (integralne) žitarice, meso, riba, jaja, voda, zdrave masnoće, bez preterivanja u stimulansima (kafa, alkohol, gazirana pića, slatkiši- šećer)i bez izležavanja na kauču. Znamo, teško je odvojiti se od kompjutera, igrica, ali verujte nam, mnogo je bolji efektat spojiti se sa prirodom, prošetati, odraditi vežbe, trčati, raditi jogu, a o tome u sledećem blogu ćemo više raraditi posebnu temu zdravih stilova života, jer što ih više praktikuješ, bićeš zadovoljniji/ja sobom.